Kas in Klazienaveen

In Klazienaveen beschikken we over een kas met een oppervlakte van drie hectare. In de winterperiode, van december tot en met mei, produceren we tulpen, in samenwerking met Ronico.

Vanaf februari starten we met het planten van leliebollen in de kas. Dit gebeurt dagelijks met een elektrische overschieter. De overschieter haalt eerst een laagje zand van het bed. Dan worden er bollen op de grond neergelegd, waarna de overschieter er weer een laagje zand overheen 'schiet'. Het planten gebeurd dagelijks zodat het snijden verderop in het seizoen ook meer gespreid is. Bij sommige soorten met minder sterke stengels, wordt er na het planten gaas gelegd. Dit gaas kan later omhoog getrokken worden om de lelie te ondersteunen naarmate deze langer wordt. Om de kwaliteit te waarborgen wordt later in het seizoen de kas nog eens gekrijt. Deze krijtlaag matigt de temperatuur en de instraling in de kas.

Na gemiddeld 100 dagen kunnen de lelies op rijpheid gesneden worden. De gesneden lelies worden op een band gelegd, die ze naar het middenpad transporteerd. Hier worden ze op wagens gelegd en zo worden ze naar de verwerkingslijn gebracht.

Voor een kleine indruk, hieronder een aantal foto's en fimpjes vanuit onze kas, van het snijden en verwerken van lelie's.

Heeft u interesse in deze veelzijdige werkzaamheden,  neem vrijblijvend contact op met Jakob Kiers.